För att hjälpa dig att hitta den tapet som du söker till ditt gamla torp, äldre gård eller helt enkelt för att du gillar de gamla svenska mönstren med stil och tradition kommer vi här nedan att presentera förslag på tapeter för detta ändamål.

Boråstapeters kollektion ”Karlslund” är en efterföljare till den tidigare så lyckosamma och framgångsrika kollektionen ”Anno 1905” (som även innehöll fem populära Josef Frank-mönster). I Karlslund återkommer några av mönstren i den tidigare kollektionen, ibland med lite annan färgställning (t.ex. det kända mönstret ”Linnés Hammarby”). Men det finns dessutom ett antal nya (av äldre stil). Alla mönstren har sitt genuina ursprung i svensk tradition, dock är ett mönster (”Säfström”) en nytolkning av stilen som fanns under drottning Lovisa Ulrikas sena 1700-tal.

Duro presenterade 2011 en uppfräschad version av sin storsäljande kollektion ”Gammalsvenska”. Här finns många av de tidigare mönstren men även ett antal nya, alla med sin historia väl dokumenterad.

Lim & Handtryck AB har ett enormt arkiv av äldre mönster och de kan även återskapa mönster som du kanske vill ha till ditt hus. Förutom denna specialitet har de även ett antal tapetmönster på lager och dessa kan vi presentera i de mycket fina kollektionsböckerna ”Kulturhistorisk bok” samt ”Röd bok”.

K11-30_left

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandudd; ”Mormors tid”; Sandudd Oy har tillverkat tapeter ända sedan 1885 och har upplevt varierande stiltrender under denna tid. Vissa faller periodvis i glömska, medan andra lever kraftfullt vidare. Med hjälp från Museiverket har Sandudd gjort denna kollektion, Mormors tid, med ett urval av de mest betydande stilarna. Det äldsta mönstret kommer från 1875.